MAMA-BABY CAFE

De plek waar mama's & baby's elkaar ontmoeten!

Toegankelijk, speels & onderbouwt!

Iedere donderdag van 11.30u tot 13.15u 

Onder deskundige begeleiding van vroedvrouw, osteopaten of zwangerschapsdeskundige

 

Verloop van het Mama-Baby café:

11.30u ontvangst aan de balie: inschrijvingen 

11.45u start themasessie of de externe persoon/winkel 

12.00u start praatrondje rond thema of start verkoop

13u - 13.15u afronding

AGENDA VOORJAAR 2020

 

23 januari

Slapen, slaapritme, inbakeren, ... 

Mijn baby slaapt niet door!  Hoe ga je om met gebroken nachten? Hoe kan je je baby helpen zich geleidelijk aan te passen aan ons 'aardse' ritme?  Wat zijn normale verwachtingen? Hoe verloopt de slaapcyclus van een baby? Wat kan je doen als hij veel te snel wakker schrikt?  Wat als je baby alleen aan de borst in slaap valt? 

Het inbakeren wordt soms aangeraden als een kindje 'onrustig' is of 'slecht' slaapt. Wat zijn de voor- en of nadelen. Kan mijn baby dan nog de nodige hongersignalen tonen?

30 januari Een nieuwe balans in je gezin, werk, vrije tijd 

Je gezin en de buitenwereld, terug gaan werken, het voelt als twee gescheiden werelden. We delen tips om hiermee om te gaan. Hoe bereid je je het best voor om terug te gaan werken? Ga je kolven op het werk? Waar heb je recht op en hoe zorg ik ervoor dat ik mezelf niet verlies.

Hoe vind je een nieuw evenwicht in de zorg voor jezelf, je baby en je gezin. Of je nu terug gaat werken of thuis blijft met je kindje, je vroeger ritme is verdwenen en het vraagt heel wat flexibiliteit om in de nieuwe situatie terug balans te vinden. 

-

 

6 februari

Wat als het anders loopt

Regelmatig loopt het zwanger worden, zwanger zijn of bevallen niet helemaal zoals verwacht of gehoopt. Soms is het moeilijk zwanger te worden, of zwanger te blijven. Ook verder in de zwangerschap gebeuren soms onvoorziene dingen. Hoe ga je om met moeilijk zwanger worden, miskraam of abortus. Wat als je kindje later in de zwangerschap, of nog daarna sterft. Hoe geef je deze gebeurtenissen een plaats, welke mogelijkheden zijn er om jezelf en je partner emotioneel te ondersteunen bij deze aangrijpende wendingen? Hoe gaat je omgeving om met verlies, en hoe is de interactie tussen jou en je omgeving… Tijdens dit mama-babycafé willen we een ruimte creëren waar we even vrij kunnen delen over deze thema’s die vaak moeilijk bespreekbaar zijn en waarrond nog steeds veel taboe heerst, en toch zo een vaak betekenisvol deel zijn van het leven en de ervaring van veel vrouwen en koppels.

-

13 februari

Kraamperiode 

Wat mag je verwachten van de eerste dagen en weken na de komst van jullie kindje. Hoe heb je deze periode zelf beleefd bij een eerste, tweede, … kindje? Hoe ga je om met bezoek, hoe kun je je laten ondersteunen, door wie laat je je omringen in deze praktisch maar ook emotioneel uitdagende weken waarin je hele wereld plots is veranderd. 

-

20 februari

Verkoop + Bevallingsverhalen 

Ongeacht hoe het gaat, je bevalling laat meestal een diepe indruk achter en blijft je je hele leven bij. Op dit mama-babycafé willen we graag onze verhalen delen. Zowel voor bevallen als zwangere mama’s! Bevallen mama’s kunnen hun ervaring delen, vertellen over wat hen tijdens hun bevalling geholpen heeft, wat zij moeilijk vonden en wat hun bevallingservaring hen heeft gebracht. Een fijn moment om elkaar met concrete en doorleefde tips te ondersteunen en begrip en erkenning te vinden in elkaars verhalen.

-

27 februari

Vaste voeding & spijsvertering(sproblemen) 

Tijdens dit mama-babycafé kom je alles te weten over hoe de spijsvertering van een baby werkt, wat te doen bij spijsverteringsproblemen zoals krampjes, reflux, … en hoe en wanneer je kunt beginnen met vaste voeding. Ook vragen rond de borstvoeding of flesvoeding kunnen aan bod komen.

-

5 maart

Babygedrag en -taal; motoriek, communicatie met je baby en omgaan met huilen

Wat zijn de normale stappen in de ontwikkeling van je baby’tje en welk gedrag mag je met welke leeftijd verwachten? Hoe kun je kindje ondersteunen en stimuleren in de ontwikkeling, hoe kun je je kindje het best oppakken en dragen. Hoe kun je (huil)signalen interpreteren, en wat met een huilende baby? Welke mogelijkheden zijn er om de communicatie met je baby’tje te verfijnen en vlotter te begrijpen.

-

12 maart

Hechting en dragen 

Wat is een gezonde hechting en hoe komt die tot stand? Wat kun je doen tijdens de zwangerschap, de bevalling en erna om de hechting met jullie kindje optimaal te laten verlopen. We zoomen in op het belang van skin-to-skin, oogcontact, aanwezigheid, geborgenheid, koestering, troosten en dragen. Hoe kun je je baby dragen, welke draagsystemen zijn er, hoe kun je ergonomisch dragen voor je baby en jezelf.

-

19 maart

Verkoop

26 maart

Emotionele impact van het ouderschap

De zwangerschap en het jonge moederschap zijn een periode met zeer veel veranderingen, hormonale schommelingen, nieuwe verhoudingen en een drastische omslag in je gezins- en persoonlijke leven. Sowieso is het een periode waarin we als vrouw en koppel gevoeliger zijn voor prikkels vanuit de buitenwereld, en vaak emotioneel een nieuwe houvast moeten vinden. De beleving van de zwangerschap en het moederschap is voor elke vrouw anders, en invloeden zoals je familiegeschiedenis, de relatie met ouders, je partner en de relatie met je lichaam kunnen soms in een nieuw licht komen te staan. De komst van nieuw leven gaat soms ook samen met verlies, in ieder geval met het afronden van een bepaalde fase in je leven, maar soms ook het verlies van een (vorig) kindje of prille zwangerschap. Niet zelden is deze periode dan ook een tijd waarin je als vrouw maar ook als partner gevoeliger bent voor een depressie. Pre- en postnatale depressies komen in onze landen, waar we vrij geïsoleerd leven, regelmatig voor. En ook al ben je niet depressief, iedere (zwangere) moeder herkent zich in de moeilijke momenten die samengaan met deze periode. We vinden het belangrijk om een ruimte te creëren waarin het mogelijk is ook over deze aspecten van het ouderschap uit te wisselen, onze ervaringen te delen en elkaar daarin te ondersteunen.

LUNCH BY HYGGE*

*Mama’s kunnen op voorhand bestellen bij Hygge.

 

5 euro: deelname mama-baby café + drankje

8 euro: deelname + drankje + gebak

15 euro: deelname +  lunchbuffet + drankje

STUDIO PILI BVBA

Binnensteenweg 145,

2530 Boechout

BTW 0697.73.98.06

BE92 1431 0412 1723

OPENINGSUREN STUDIO

maandag t.e.m donderdag:

09:00u tot 16:00u

18.45u tot 22.00u

vrijdag: 09:00u tot 13:30u

zaterdag: 09:00u tot 16:00u

zondag: 09:00u tot 12:30u

CONTACTEER STUDIO PILI

mail naar info@studiopili.be

bel naar 0495 26 22 59